dimecres, 13 de maig del 2009

Zona Clic

La Zona Clic és un espai format per un conjunt d’aplicacions de programari lliure que permeten crear diversos tipus d’activitats educatives multimèdia. En aquest espai podem trobar diverses seccions: JClic (característiques del programa, instal·lació i informació del projecte); Clic 3.0 (característiques del programa, descàrrega i instal·lació); Activitats (cercar, crear activitats (destinat als educadors/es) i informació general); Comunitat (llistes de correu per a usuaris, enllaços i bústia de missatges); Documents (articles i cursos i tutorials sobre el JClic); Suport (preguntes freqüents i informació d’errades i/o suggeriments); Eines (programes i utilitats); Cerca (mapa del web i cerca d’activitats) i, per últim, trobem la secció d’Idioma, on podem escollir català, castellà o anglès.

Per trobar una activitat adient al nostre bloc i al nostre tema d’interès (les parts del cos), ens dirigim a la secció Cerca d’activitats. Omplim les caselles necessàries (nivell infantil (3-6), en català, i que tingui com a títol “El cos”) i premem el botó “cerca”. Tot seguit ens apareix un projecte amb els ítems que hem demanat.

El projecte que hem trobat s’adequa perfectament al nostre bloc i al nostre tema a treballar. Aquesta proposta s’anomena “El Cos” i va dirigida a infants d’Infantil (3-6) i a infants de Primària (6-12). El projecte funciona amb el programa JClic, i en ell podem trobar un total de quinze tasques relacionades amb el coneixement d'algunes parts bàsiques del cos, a partir de les quals es van desenvolupant les diferents activitats: associacions, puzles, sopa de lletres, exploració, identificació d'elements, activitats de memòria, etc.

Algunes de les activitats que trobem en aquesta proposta són puzles on els infants han de muntar un ull, una orella i un nen; activitats on han d’ordenar la paraula “cap” i la paraula “boca”; jocs de parelles, on han de trobar dos ulls, dues orelles, dues boques, dos braços, dues panxes i dos peus; jocs de relacionar parts del cos amb el seu nom escrit; activitats on els infants han de relacionar el so (“cama”, “peu”, etc.) amb les parts del cos que veuen al costat; activitats de classificació de les parts del cos segons si el seu nom comença per “B” o per “P”; sopes de lletres on han de buscar parts del cos; i, per últim, cançons on s’anomenen totes les parts del cos i les accions que fem amb elles.

Totes aquestes activitats són exemples que podem trobar en aquest projecte, les quals van dirigides a infants de 3 a 12 anys d’edat. Tot i que els infants de primària podran realitzar absolutament totes les activitats, els nens i nenes d’infantil quedaran més limitats.
Cal dir, que quan els infants s’equivoquen en les respostes el programa no els hi dona les solucions, sinó que deixa infinitat d’oportunitats per a que els infants puguin anar provant fins que trobin tot sols la resposta adequada. Segurament, al final caldria l'ajuda de la mestra perquè els infants no quedin atrapats en la mateixa activitat.

Com a conclusió, val a dir, que la Zona Clic és un bon recurs on trobar quantitat d’activitats interessants a realitzar amb l’alumnat sobre molts temes diferents. I, també, és un bon mètode per a que mestres de tot arreu col·laborin amb la seva pròpia aportació d’activitats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada